073-7831567

אילן המרכז לאורטופדיה

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מטטרסלגיה

כאב צורב במפרקים שמתחת לאצבעות כף הרגל ובאזור של ראשי המסרקים עלול להעיד על מטטרסלגיה. במקרים כאלה, אבחון מקצועי מאפשר לבחור נכון את אופן הטיפול כדי לפזר את משקל הגוף באופן אחיד, למזער את הכאב ולשפר את איכות החייםכאבים בכרית כף הרגל בזמן הליכה שכיחים אצל גברים ונשים בטווח רחב של גילאים.
לא תמיד הם מעידים על בעיה אורטופדית, אך חשוב להתייעץ עם בעלי מקצוע כדי לשלול או לאשש שמדובר בתופעה שנקראת מטטרסלגיה. מטטרסלגיה היא שמה הרפואי של תופעה שבה מרגישים כאב צורב במפרקים שמתחת לאצבעות כף הרגל.
אזור ראשי המסרקים נחשב מטבעו רגיש בגלל שהוא נושא את משקל הגוף, אך מטטרסלגיה נגרמת בגלל 3 סיבות מרכזיות: קשת גבוהה בבסיס כף הרגל, נעלי עקב ונעליים צרות שמעוותות את המבנה הטבעי של כף הרגל או פעילות ספורטיבית בלתי מבוקרת ללא תמיכה מתאימה.

מסטרלגיה

האנטומיה של מטטרסלגיה

מבחינה אנטומית, מטטרסלגיה היא תופעה שנגרמת בגלל צניחת ראשי האצבעות ולחץ מוגבר שמופעל על ראשי המפרקים.
כאשר משקל הגוף מתרכז באזור הכריות ולא מפוזר על כל כף הרגל, נוצרת שחיקה.
אותה שחיקה של ראשי המסרקים גורמת לאחר מכן להופעת כאב ועלולה להתפתח לנזקים בלתי הפיכים. ראשית, כאשר כריות כף הרגל הופכות להיות מודלקות עלול להתפתח מבנה מכאני שאינו אופטימאלי ואינו תקין. שנית, מטטרסלגיה גורמת להגבלה תפקודית.
עם הזמן, גברים ונשים שסובלים ממנה נמנעים מביצוע פעילות גופנית ולכן איכות החיים שלהם נפגעת. אלו אמנם לא השלכות ישירות של מטטרסלגיה אלא תופעות לוואי, אבל הן לא פחות מטרידות.
חשוב לציין שבדרך כלל יש יותר מסיבה אנטומית אחת להופעת מטטרסלגיה. לצד גורמים כמו אימון יתר או פעילות גופנית אינטנסיבית מדי, יש גברים ונשים שסובלים ממבנה כף רגל שבו הקשתות הגבוהות גורמות לחץ מוגבר על הכריות ועל העצמות גם כאשר הם רק עומדים או הולכים. חוץ מזה, כאבי מטטרסלגיה עלולים להופיע בגלל עודף משקל ושברי מאמץ.

 

מה גורם למטטרסלגיה?

ישנן שלוש סיבות מרכזיות להיווצרות הכאב:

  • קשת גבוהה בבסיס כף הרגל.
  • נעלי עקב ונעליים צרות אשר מעוותות את מבנה כף הרגל.
  • פעילות ספורטיבית בלתי מבוקרת ללא תמיכה מתאימה לכף הרגל.

כל הסיבות הנ"ל גורמות לצניחת ראשי האצבעות ולהפעלת לחץ מוגבר על ראשי המפרקים.
משקל הגוף מתרכז באזור הכריות, שוחק אותן וגורם לכאב עז.
 
מטטרסלגיה
 
אם אתם סובלים מאחת או יותר מהתופעות הבאות, ככל הנראה יש לכם מטטרסלגיה:

  • העור מחוספס ויבש באזור של כרית כף הרגל.
  • הקשת הרוחבית שנמצאת בסמוך לאצבעות שמוטה בזמן מנוחה והאצבעות כפופות כלפי פנים.
  • התפתחות יבלות כואבות על האצבעות או באזור הסמוך אליהן.
  • כאבים בכרית כף הרגל שנעלמים בזמן מנוחה.

    אבחון מקצועי של מטטרסלגיה מבוסס על פרוצדורה פשוטה ויעילה. קודם כל, יש לבחון את העור באזור שבו מרגישים את הכאב ולבדוק האם הוא מחוספס ויבש. שנית, צריך לבדוק האם הקשת הרוחבית שנמצאת בסמוך לאצבעות שמוטה בזמן מנוחה והאם האצבעות עצמן כפופות כלפי פנים. במידה וכן, זה כנראה מעיד על מטטרסלגיה.
    עוד דרך לאבחן מטטרסלגיה היא להסתכל על התפתחות יבלות כואבות על האצבעות ובאזור שסמוך עליהן. מעבר לכך, לרוב אפשר לאבחן מטטרסלגיה על בסיס כאבים בכף הרגל שדווקא נעלמים בזמן מנוחה – אך חוזרים במהלך פעילות גופנית, הליכה, ריצה וכן הלאה.
    אנשים שסובלים מרמות שונות של מטטרסלגיה מתלוננים על כאבים שמחמירים בעת עמידה ממושכת, בריצה או בהליכה. כמו כן, את הכאב מרגישים ביתר שאת במהלך הליכה יחפה או על משטחים נוקשים ובהם אספלט או בטון. מלבד הכאב, מטטרסלגיה מאובחנת כאשר מופיעה תחושת נימול או הירדמות של אצבעות כפות הרגליים. במקרים כאלה צריך לבצע אבחנה מבדלת של בעיה עצבית, כדי לבחור את אופן הטיפול הנכון במטטרסלגיה או בבעיות אחרות.

מה כולל אבחון קליני של מטטרסלגיה

מעקב אחר התופעות לא מספיק על מנת לבצע אבחון מבוסס של מטטרסלגיה. בשביל לבסס את ההשערה, מבצעים אבחון קליני בכמה שלבים:

  • בדיקה קלינית עם הסתכלות יסודית
  • אבחון המנח המכאני של כף הרגל
  • בדיקה אקטיבית ופאסיבית של תנועות כף הרגל והקרסול
  • שלילת אבחנות אחרות עם הדמיה או צילומי רנטגן

במהלך האבחון ייתכן וניתן יהיה לזהות התעבות של הרקמה (קאלוס) ולהשתמש בה כדי להבין את מיקום ומנח הדריכה של הרגל במהלך ההליכה. זהו אבחון חשוב, כי הוא עוזר לבחור את הטיפול המתאים. לשם השוואה, אפשרות אחרת היא לבצע בדיקה דינאמית של הלחצים על כף הרגל ודווקא כך למקם במדויק את הלחץ על קדמת כף הרגל.

מטטרסלגיה טיפול

לאחר אבחון מטטרסלגיה בכף הרגל ניתן להתקדם לבחירת אופן הטיפול. עם מטטרסלגיה טיפול טבעי למשל נשען על שילוב בין פיזיותרפיה, תרגילים והתאמת מדרסים. בהתמודדות עם מטטרסלגיה תרגילים יכולים להביא להקלת הכאב תוך חיזוק השרירים התומכים, בעוד המטרה של המדרסים היא לתקן את מנח כף הרגל ולאפשר פיזור יעיל יותר של העומסים על האזור המודלק.
בהתמודדות עם מטטרסלגיה טיפול מבוסס על אמצעים קליניים והוא משלב פיזיותרפיה כדי להשיג כמה מטרות. אחרי שמאבחנים מטטרסלגיה על בסיס תלונות של המטופל ושאר הממצאים, מבינים טוב יותר את הביומכאניקה של כף הרגל ואת הקשר בינה לבין המנח הקיים בהליכה ובעמידה. בגלל שהטיפול שמרני, הוא כולל המלצה על מנוחה, שינוי בהנעלה לתמיכה ספציפית בכף הרגל והתאמת מדרסים להעברת העומס מקדמת כף הרגל לאזורים אחרים.

מטטרסלגיה תרגילים ופיזיותרפיה

בתופעת מטטרסלגיה ניתוח למשל נשקל רק בשלבים מאוחרים יחסית שבהם שאר הטיפולים לא עוזרים. אם רוצים להימנע מניתוח, אפשר לבצע את פיזיותרפיה בשילוב התרגילים ואביזרי האורטופדיה הבאים:

  • טיפול מנואלי תנועתי
  • אלקטרותרפיה
  • הדבקות רלוונטיות

המטרה של התרגילים המומלצים היא לשפר את טווחי התנועה במפרקי כף הרגל. בנוסף, התרגילים תורמים לחיזוק פונקציונלי. כאשר התרגילים מבוצעים תוך כדי הדרכת המטופל, המשמעות היא שלומדים טוב יותר כיצד להפחית עומסים, איזה שינויים לבצע באופי הפעילות הספורטיבית והאם להמיר פעילויות בעומסים גבוהים כמו קפיצה וריצה בפעילות שבה יש פחות עומס בנשיאת המשקל כגון שחייה או רכיבת אופניים.

היתרונות של מדרסים

אין ספק שאופן הטיפול השמרני, היעיל והמומלץ ביותר עבור גברים או נשים שסובלים מתופעות של מטטרסלגיה הוא התאמת מדרסים. באמצעות המדרסים ניתן להוריד מיידית את העומס על ראשי המסרקים ולצמצם את הכאב. אם המדרסים מותאמים אישית למבנה כף הרגל ועל בסיס הדמיה תלת ממדית, ניתן יהיה לייצר אותם בדיוק אופטימאלי.
קודם סורקים את כף הרגל באמצעות טכניקת לייזר תלת ממדית ומתמקדים באזור שמהקרסול ועד אצבעות הרגל. לאחר מכן מעבירים את נתוני הסריקה למערכת CNC ועיבוד ממוחשב, כדי לעבד את המדרס מחומר גלם איכותי וללא מגע יד אדם. לבסוף מייצרים את המדרסים בהתאמה אישית לכף הרגל, מפזרים את משקל הגוף בצורה אפקטיבית ואחידה וממזערים את הכאב.

תופעה דלקתית שמאובחנת בצורה פשוטה

לסיכום, בתופעה כמו מטטרסלגיה טיפול טבעי ושמרני הוא עדיין ההמלצה הגורפת של בעלי המקצוע המגיעים מהתחום ומכמרים אותו. אפשר כמובן לשקול ריפוי מטטרסלגיה על ידי ניתוח, אבל זה קורה רק אם שאר האמצעים לא משיגים את המטרה שלהם. לרוב לא מגיעים למצב כזה, כי במהלך התמודדות עם מטטרסלגיה תרגילים מתחום הפיזיותרפיה, התאמת מדרסים ושינויים באורח החיים ובאופן ביצוע הפעילות הגופנית הם כלים יעילים מוכחים.
יש לך עוד שאלות? המומחים של אילן המרכז לאורטופדיה ישמחו לעמוד לרשותך. אנו נרכז עבורך את האבחון והטיפול בדלקת ונסביר לך מה לעשות כדי להפיק את המקסימום מהמדרסים הביומכניים. כעת, כל שנותר לך הוא להשאיר פרטים באתר הרשמי.
 
 

תפריט נגישות

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא

08-8656614